Paspoort en identiteitskaart kopiëren, of niet?

Een groeiend probleem is de indentiteitsfraude. Onbekenden komen in het bezit van iemands BSN-nummer en kunnen daarmee bijvoorbeeld leningen afsluiten. Om in te checken in een hotel of camping wordt vaak om het paspoort of ID-kaart gevaagd en vaak geven we die af. Hierdoor kan het BSN nummer misschien ook in het bezit komen van kwaadwilligen.

Wij brengen twee mogelijke oplossingen voor dit probleem onder de aandacht. De eerste is – zoals u van ons mag verwachten – een digitale oplossing. Maar voor diegenen die zich geen held voelen achter de computer en liever een andere mogelijkheid wensen, hebben wij een verrassing in petto: de analoge oplossing.

 

  1. Een digitale oplossing

Er is een app (programma) genaamd KopieID en deze is gemaakt door de overheid. De app maakt een foto van het paspoort of ID-kaart. Door op het scherm te klikken wordt de foto scherper.  Na het nemen van de foto kan een streep door het BSN nummer getrokken worden dit gebeurt door met de vinger over het scherm te vegen. Daarna komt de mogelijkheid om een tekst in te voeren voor wie de kopie bestemd is en waarvoor. Daarna kan de kopie via de e-mail verstuurd worden naar het e-mail adres van de camping of hotel. Dit kan tijdens het inchecken gedaan worden. Wellicht kan je dit ook een dag voor vertrek mailen naar de camping of hotel.

 

Maak ook kopieën  van het paspoort of de ID-kaart en streep daar  het BSN nummer weg. Geef bij het inchecken de kopie af. O ja de gemaakte foto van het paspoort of ID-kaart wordt niet op de GSM bewaard.

nederlands-paspoort     identiteitskaart

 

  1. Een analoge oplossing.

Maar er is meer onder de zon. Bent u geen fanatieke computergebruiker? Dan is er ook een analoge manier om aan identiteitsfraude te ontkomen.

  1. Let op: Men is niet verplicht een kopie paspoort/ID-kaart of rijbewijs af te geven
  2. Bij de ANWB zijn (tussen € 5,- en € 7,-) hoesjes te verkrijgen waarbij de belangrijke gegevens vanzelf worden afgedekt
  3. Tevens kan via de ANWB site een briefje in de taal van het land waar je naar toe wilt uitgeprint worden waarin een toelichting staat voor de mensen ter plaatse waarom je geen paspoort af hoeft te geven, ook niet in hun land

cover

ANWB site cover: http://webwinkel.anwb.nl/webwinkel/catalogsearch/result/?q=paspoortcover

Briefje in de taal van het land:  http://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-wel-of-niet-afgeven

De tekst van het briefje luidt:

De Nederlandse overheid adviseert om ter voorkoming van identiteitsfraude geen paspoorten af te geven of te laten kopiëren. De ANWB heeft navraag gedaan in de landen Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. In geen van deze landen zijn hotels of andere accommodatieverschaffers verplicht het paspoort in te nemen of te kopiëren. Ook in andere landen zal dat niet verplicht zijn. Het is voldoende als ik mijn paspoort of identiteitskaart aan u toon zodat u mijn identiteit vast kan stellen en de gegevens kan noteren. Ik kan u ook een zelf gemaakte kopie geven waarop staat waarvoor u de kopie mag gebruiken en mijn burgerservicenummer onleesbaar is gemaakt.

 

Bert Lustig

Han Varkevisser