Zo installeert u Windows 10 vanaf een usb stick

Een schone installatie van Windows 10 is soms nodig. Gelukkig is een herinstallatie zo gepiept. Er zijn alleen nogal wat opties. In dit artikel kijken we specifiek naar het installeren van Windows 10 vanaf een usb-stick.

U kunt Windows tegenwoordig gewoon installeren vanaf een usb-stick. Daarvoor heeft u wel een installatiebestand van Windows 10 nodig. Microsoft stelt een programma ter beschikking dat u helpt bij het downloaden van Windows én het maken van een usb-stick. Download hier het Windows 10-hulpprogramma

Tip: Vergeet niet om een back-up van U persoonlijke bestanden te maken voor U Windows 10 opnieuw installeert.

Wanneer u de software heeft gedownload en gestart, verschijnt er een keuzemenu waarin u kiest voor Installatiemedium (…) voor een andere pc maken. Wanneer u klikt op Volgende adviseert het programma welke versie van Windows er moet worden gedownload. Het is verstandig om hier niets aan te wijzigen.

Kies in de volgende stap voor USB-flashstation en kies het station van de usb-stick. Het programma downloadt nu de juiste versie van Windows en maakt de usb-stick zo dat het systeem die kan zien als een opstartschijf.

Windows 10-installatie starten

Om de installatieprocedure van Windows 10 te kunnen starten, steek u eerst de usb-stick in de pc. Wanneer u de pc nu opnieuw start, is het zaak om dat te doen vanaf de usb-stick waarop het installatiebestand staat. U start dus niet op vanaf het C-station waarop Windows staat.

Hoe dat precies gaat, verschilt per computer. De ene pc herkent het opstartmedium automatisch en vraagt tijdens het opstarten of u dat wilt gebruiken. Bij andere computers moet U zelf op een toets drukken tijdens het opstarten. Welke toets, dat staat vermeld op het eerste opstartscherm. Krijg U helemaal geen vragen en start de computer Windows op, ga dan naar de volgende stap.

Opstarten vanaf usb-stick

De manier waarop de computer opstart gaat tegenwoordig eigenlijk bijna altijd goed. Is dat bij uw niet het geval, dan moet de computer worden gedwongen om vanaf de usb-stick op te starten. Vroeger deden we dat door in het bios van de computer de opstartvolgorde aan te passen. Tegenwoordig kan het gelukkig ook gewoon vanuit Windows.

Klik op de startknop en vervolgens op Instellingen. Onder het tabblad Systeemherstel vindt u het kopje Geavanceerde opstartopties. Wanneer U op deze knop klikt, wordt Windows afgesloten en kun u aangeven vanaf welk station er moet worden opgestart. Wanneer u heeft gekozen voor de usb-stick start de computer opnieuw op, vanaf het juiste station.

Installatieprocedure afronden

Wanneer de installatie is gestart, krijg u een menu te zien waarin u de taal en het toetsenbord kunt selecteren. Kies Nederlands en voor het toetsenbord Nederland -Verenigde staten internationaal. Staat dit goed, klik dan op Volgende en vervolgens op Windows installeren. Als er om een productcode wordt gevraagd, vul deze dan in als u die hebt. Heeft u die code niet, klik dan op Ik heb geen productcode. Kies vervolgens de versie van Windows die u wilt installeren en klik op Volgende. U moet hierbij wel kiezen voor dezelfde versie die al was geïnstalleerd.

Wanneer dit proces klaar is, is het alsof u uw computer net uit de winkel heeft opgehaald.