Het nieuwe boek van oud Commissaris Cor Gorissen

Toelichting op het verschijnen van het nieuwe boek door Cor Gorissen.

“Spa-leden blijken het vaak boeiend te vinden om ook zelf in die tijd te belanden, anders dan door overlevering.”

Op 1 maart 2024 verschijnt mijn nieuwe, volledig herziene, boek. Het wordt door de uitgever onder een nieuw ISBN-nummer uitgebracht. Dat is bijzonder en mogelijk geworden door het na de uitgave in 2020 beschikbaar komen van een nieuw dagboek van een rechercheur der Staatspolitie te ’s-Gravenhage en door het boek Oorlogsbrieven. Ook hebben het Nationaal Archief, het Bundesarchiv Berlijn en het  Bundesarchiv Koblenz hun archieven nu al zeer ruimhartig willen openstellen. 

De kern van het boek is het totale verloop van de aanhouding en wegvoering, hoofdzakelijk voor dwangarbeid in Duitsland, van 110 Amsterdamse politiemannen op 18 en 19 januari 1945. Zij werden als ‘anti’s’ door hun leidinggevenden en door de bezetter ernstig gewantrouwd.

Ook Haagse politieambtenaren en medewerkers van de (rijks)recherchecentrale gingen mee op transport. 

De wnd. politiepresident Van Hilten, over wie nauwelijks is geschreven, de chef Ordepolitie Van der Ploeg, maar ook Daudt en de SS-er Meinke worden nu in mijn boek uitgebreid behandeld. Ook aan hun terechtzittingen is, gelet op hun betrokkenheid, uitgebreid aandacht besteed.

Samengevat, uitgeverij Boekscout gaat mijn boek ‘Op last Bezettingsoverheid aangehouden en naar elders vervoerd‘ opnieuw uitgeven. De uitgever wil aan een selecte groep mensen, die mogelijk geïnteresseerd is, een promotiemailing sturen op het moment dat het boek beschikbaar is. U wordt dus als eerste op de hoogte gesteld van de verschijning.

Vanwege de spam-wetgeving ben ik verplicht expliciet toestemming te vragen voor het versturen van een eenmalige mailing.

De uitgever heeft mij verzekerd dat uw e-mailadres alleen gebruikt zal worden voor het verzenden van de promotiemailing van mijn boek. U zult dus eenmalig een bericht van hem ontvangen. Dat is in mijn contract met Boekscout ook als volgt vastgelegd: “De uitgever zal de door de auteur verstrekte e-mailadressen uitsluitend en eenmalig gebruiken voor toezending van de promotiemailing voor het boek van de auteur. De adressen zullen niet voor andere doeleinden worden gebruikt, en ze zullen ook niet aan derden worden verstrekt.”

Als u deze promotiemailing van Boekscout wilt ontvangen, wil dan reageren met een e-mail naar clgorissen@gmail.com met daarin de tekst: “Ja, ik geef toestemming voor gebruik van mijn mailadres voor het toezenden van een eenmalige promotiemailing.

 

Op last Bezettingsoverheid aangehouden en naar elders vervoerd

Het nieuwe boek van Cor Gorissen.

Samenvatting:

Op 18 en 19 januari 1945 werden vooraf geselecteerde Amsterdamse politiemannen door de bezetter opgepakt. Hun Duitsgezinde chefs en de bezetter beschouwden hen als deloyaal. Waren bomaanslagen op het Gewestelijk Arbeidsbureau in de Spieghelschool en de Emmaschool in Amsterdam de reden voor hun aanhouding? Was het uit represaille?
110 politiemannen werden overgebracht naar Schalkhaar. Daar troffen zij Haagse politiemannen die op Kerstavond 1944 waren aangehouden.
Met anderen werden zij weggevoerd naar Ommen, Hannover, Salzgitter, Braunschweig, Blankenburg of Magdeburg.
Vooral in Duitsland kwamen zij in oorlogsverschrikkingen terecht. Drie van hen, één uit Amsterdam en twee uit Den Haag, overleefden het niet.
Hun eigen verhaal is 75 jaar onopgemerkt gebleven in de archieven. Hier wordt het voor het eerst verteld.

Voor meer informatie van de uitgever: Lees meer

Via de WEP site is een podcast te beluisteren. Deze podcast staat onderop de pagina die te bereiken is via deze link.