Inschakelen beveiliging tegen Ransomware

Wat is Ransomware?

De afgelopen maanden zijn er meerdere keren cyberaanvallen geweest met Ransomware. Maar wat is Ransomware eigenlijk?

Ransomware is een gijzelvirus dat ervoor zorgt dat bestanden op de computer worden vergrendeld. Door Ransomware kunnen foto’s, administratie en andere belangrijke bestanden op de computer worden vergrendeld door kwaadwillenden. Deze criminelen bieden “sleutels” aan om weer toegang te krijgen tot de bestanden na het betalen van losgeld. De politie raadt sterk af om losgeld te betalen en wel om twee redenen. De eerste reden is dat het de criminelen niet stopt, maar juist aanmoedigt in hun activiteiten, de tweede reden is dat het lang niet zeker is dat het slachtoffer ook krijgt waar hij voor betaald heeft. In de onlangs vrijgegeven update van Windows 10 zit een functie die computers moet beschermen tegen Ransomware.

 

Hoe werkt de anti-ransomwarefunctie in Windows 10?

In de laatste versie (Fall Creators Update, nr. 1709) van Windows 10 heeft Microsoft een anti-ransomwarefunctionaliteit toegevoegd aan Windows Defender. Windows Defender is de virusscanner die Microsoft standaard levert bij Windows. De anti-ransomwarefunctie, die je overigens zelf moet inschakelen, houdt enkele belangrijke mappen op je computer in de gaten om grote veranderingen te signaleren zoals het vergrendelen of verwijderen van bestanden op je computer. Deze acties zullen door Windows Defender worden geblokkeerd. Hierdoor beschermt men zichzelf volgens Microsoft tegen Ransomware en onveilige programma’s. Microsoft vergelijkt de nieuwe functie met een veilige kluis: ‘Het is als het plaatsen van je kroonjuwelen in een kluis, waarvan alleen jij de sleutel hebt. Cybercriminelen kunnen je niet afpersen als ze je bestanden niet kunnen versleutelen.’

Hoe stelt men de anti-ransomwarefunctie in?

Men kan de anti-ransomwarefunctie in Windows 10 als volgt activeren:

  1. Installeer de laatste update (1709) van Windows 10 op de computer. Onderaan dit artikel is te lezen hoe men kan zien of deze update op de computer aanwezig is.
  2. Ga naar de zoekbalk in het Windows Startmenu
  3. Zoek Windows Defender en open het programma
  4. Klik op ‘Virus- en bedreigingsbeveiliging’
  5. Ga naar ‘Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging’
  6. Schakel ‘Gecontroleerde mappentoegang’ in.

Windows gaat nu automatisch enkele mappen in de gaten houden om te kijken of er onverwachte veranderingen plaatsvinden. Eventueel kan men bij de instellingen zelf nog andere mappen toevoegen waar men belangrijke documenten of foto’s heeft staan.

NB. Het kan zijn dat sommige computerprogramma’s niet meer kunnen worden uitgevoerd vanwege deze beveiliging. Het is mogelijk om deze programma’s in Defender als uitzondering te bestempelen, zodat ze weer werken.

Staat update 1709 op mijn computer?

Om te zien welke versie Windows op uw computer geïnstalleerd is, klik op het windows start icoon linksonder.

Klik op instellingen. Klik daarna de tegel Systeem aan en daarna op info. Hier staan de gegevens van de computer en ook welke windows versie op de computer geïnstalleerd is. Is dit bijvoorbeeld 1703, dat is de laatste update nog niet op de computer geïnstalleerd.